Klimaatadaptieve tuin-hittestress-wateroverlast-waterafvoer tuin-koele tuin-Toffe Tuinen-Laura Knoops

Klimaatadaptatie is helemaal ‘hot’. Je komt de term tegenwoordig overal tegen. Bij overheden als provincies en gemeenten, in de woningbouw en nu ook in de tuin. Maar wat is dat eigenlijk, een klimaatadaptieve tuin? Waarom is het belangrijk dat onze tuinen klimaatadaptief zijn en hoe kun je daar als tuinbezitter dan aan bijdragen? 

Wat is klimaatadaptie?

Klimaatadaptatie is het proces waarbij de samenleving zich aanpast aan het actuele of verwachte klimaat en de effecten daarvan, om de schade die gepaard kan gaan met klimaatverandering te beperken en de kansen die de klimaatverandering biedt te benutten. Die veranderingen zijn de laatste jaren goed voelbaar. De twee grootste effecten zijn: de oplopende temperaturen en langdurige droogte perioden die afwisselen met hevige piekneerslag.

Waterkringloop

De extreme neerslag is het gevolg van de waterkringloopdie door de warmte sneller gaat draaien. Niet alleen de hevige neerslag maar ook de droogte is een serieus probleem. De oplossing is simpel. We moeten water langer vasthouden in eigen gebied om daar uit te kunnen putten in droge tijden.

Straatverharding zoals asfalt en klinkers maken het bijnaonmogelijk voor regen om te infiltreren in de grond. Inplaats daarvan verdwijnt het via de afvoer rechtstreeks in het riool. Tegenwoordig stroomt er ook steeds meer wateruit versteende particuliere tuinen het riool in. Bij extremeneerslag raken rioleringen hierdoor zelfs overbelast.

Water uit versteende particuliere tuinen stroomt het riool in. Beplanting kan de afvoer van water naar het riool vertragen.

Vermindering hittestress

Planten kunnen de afvoer van water naar het riool vertragen zodat water langer in eigen gebied blijft. Maar planten doen meer. In de stedelijke omgeving nemen gebouwen en bestrating meer zonnewarmte op dan onbebouwde grond. Stenen houden warmte langer vast. ‘s Avonds is dit goed voelbaar. Hoge temperaturen kunnen bij bewoners leiden tot ongemak, slaapgebrek en gevaarlijke situaties. Vooral chronisch zieken en ouderen met aandoeningen aan hart en luchtwegen zijn kwetsbaar.

Groen voorkomt hitte en zorgt voor verkoeling. Bomen en planten bieden schaduw en vangen zonnestraling op. Ze verdampen water, een proces waarbij warmte aan de omgeving wordt onttrokken. Bovendien nemen bomen en planten het broeikasgas CO2 op. Vergroening zorgt dus voor een leefbare omgeving.

Klimaatadaptieve tuin-hittestress-wateroverlast-waterafvoer tuin-koele tuin-Toffe Tuinen-Laura Knoops

 

Waarom je tuin klimaatadaptief maken?

In een klimaatadaptieve tuin zijn maatregelen genomen om in te spelen op het veranderende klimaat. Regel je eigen waterafvoer en zorg voor verkoeling.

Verantwoord jouw hemelwater afvoeren

Als particulier ben je zelf verantwoordelijk voor het hemelwater dat op jouw perceel valt.  De gemeente hoeft niet te zorgen voor de afvoer van jouw hemelwater. Om wateroverlast in jouw tuin te voorkomen is het van belang te zorgen voor een goede waterhuishouding. Dat heeft als voordelen:

  • Kostenbesparing op onnodig verbruik van drinkwater, door hergebruik van schoon regenwater.
  • Geen onnodige belasting van het riool.
  • Voorkomen dat het gevallen regenwater richting je huis stroomt.
  • Regenwater is een natuurlijke aanvulling van het grondwater.Houdt het grondwater op peil.

Smelt niet weg op je terras

Ook kun je de hittestress in je tuin verminderen. Groenrijke gebieden zijn namelijk aanzienlijk koeler dan stenige plaatsen. De verdamping van water in beplanting brengt waterdeeltjes in de lucht welke zorgen voor verlaging van de omgevingstemperatuur. Bomen en struiken geven je tevens een zalige koele schaduwplek.

Tijdens het fotosynthese proces neemt de plant water op met zijn wortels. De bladeren ontrekken CO2 aan de lucht. Uit het zonlicht halen bladeren energie die wordt gebruikt om water en koolstofdioxide om te zetten in suikers en zuurstof. De zuurtof geven bladeren af aan de lucht. De suikers gebruikt de plant om te groeien. Tijdens dit proces verdampt water via de huidmondjes.

Klimaatadaptieve tuin-hittestress-wateroverlast-waterafvoer tuin-koele tuin-Toffe Tuinen-Laura Knoops Klimaatadaptieve tuin-hittestress-wateroverlast-waterafvoer tuin-koele tuin-Toffe Tuinen-Laura Knoops

Klimaatadaptieve tuin-hittestress-wateroverlast-waterafvoer tuin-koele tuin-Toffe Tuinen-Laura Knoops Klimaatadaptieve tuin-hittestress-wateroverlast-waterafvoer tuin-koele tuin-Toffe Tuinen-Laura Knoops

 

Maak je tuin klimaatadaptief

Tegels er uit, planten er in

Verharding wordt te heet en laat geen regenwater door tot de bodem. Heb je te veel aan verharding? Haal tegels er uit en zet planten er in. Voor elke tuin is er namelijk een passende groene oplossing. Toffe Tuinen adviseert je daar graag in.

Huis, tuin, boom

Groen is er in allerlei vormen en uiteindelijk draagt iedere vorm van groen bij. Maar bomen spelen toch wel de grootste rol in het verbeteren van de leefbaarheid. Bomen geven schaduw en ze bevatten met hun kroon, opgebouwd uit duizenden bladeren, een enorm oppervlakte aan groen. Gelukkig zijn bomen er in uiteenlopende vormen en maten. Er is voor iedere tuin wel een passende boom te vinden. Laat je goed adviseren in de aankoop van een boom. Zodat je de juiste boom op de juiste plek plant.

Een groen tapijt

Bodembedekkende planten zijn een uitstekend alternatief voor verharde oppervlakten. Ze vormen een compact tapijt van groen en zijn, mits juist toegepast, makkelijk te onderhouden. Je hoeft bovendien geen voegen meer schoon te krabben of groene aanslag te verwijderen. Wist je dat sommige bodembedekkende planten zelfs betreedbaar zijn?

Groene wanden

En heb je weleens gedacht aan een groene erfafscheiding? In een tuin van 10 bij 6 meter is met 2 meter hoge groene wanden al 52 vierkante meter aan extra groenoppervlak te creëren! Kies voor een groene erfafscheiding en ga voor een haag. Zo maak je jouw tuin ook nog eens vogelvriendelijk. Check onze blog met verrassende haagsoorten.

Tuinontwerp-tuinontwerper-tuinarchitect-tuinaanleg-tuinadvies-nattuurrijke tuin-natuurvriendelijke tuin

Laat een reactie achter