Bloei!

Toffe Tuinen Bloei!

Projectdetails:

Particuliere tuin |  Ontwerp 2019 | aanleg 2020 | Nijmegen | 80 m2

| Opdrachtgever |

In 2019 maakte ik kennis met Erik en Carlijn die een prachtige stadswoning hadden gekocht in Nijmegen. Het huis was recent opgeleverd en de tuin nog een grote zandbak.

Ze waren op zoek naar een eigenzinnige invulling van hun tuin waarbij functionaliteit en schoonheid verenigd wordt. Dat het een groene tuin moest worden, dat stond voorop. Daarnaast was er wens voor een (schaduw)terras waar je buiten kunt eten, ruimte om te klussen, een bloesemboom, speelaanleiding, kleurrijke beplanting die o.a. veel vlinders aantrekt.

| Ontwerp |

Het hart van deze tuin is de plek voor activiteit. Een verhard eiland gevormd door het geometrische ‘Parksteentje’.  Hier vind je de ruimte om samen te eten,  een boek te lezen, te spelen, of te klussen aan een nieuw project. Vanuit dit middelpunt  ben je omgeven met  een  weelderige  beplanting  en  waan  je  jezelf  in  een  groene oase.

Door de openslaande deuren in de woonkamer kun je de achtertuin optimaal beleven. De beplanting reikt er tot aan de ramen en de gevel. Hierdoor heb je vanuit huis de optimale tuinbeleving. De meerstammige krentenboom geeft de tuin een plafond en daardoor menselijke schaal. Hierdoor gaan tuin en woning naadloos in elkaar over.

Waar je in de achtertuin alle privacy hebt en je jezelf kunt terugtrekken,  is  de  voortuin  een  plek  om  te  genieten van  het  bruisen  van  een  stad.  Verscholen  tussen  de  siergrassen en prairieplanten geniet je hier van de zon en kun je heerlijk mensen kijken. Door  het parksteentje hier  eigenwijs  in  het  voetpad naar de voordeur te laten steken, ontstaat een zachte transitie tussen privé domein en publieke ruimte.

| Beplanting |

De achtertuin ligt op het noordoosten en is vrij schaduwrijk. Het accent ligt hier op bijzondere bladplanten waarbij het contrast tussen fijnbladig en grofbladig , tussen licht en donker, tussen ruw en glad de beplanting interessant en spannend maakt.

Veel tuinierders zijn geneigd in een kleine tuin voor kleine planten te kiezen. Maar juist in een kleine tuin,  geven grote  bladplanten  een  ruimtelijk  effect  en brengen ze rust in het beplantingsbeeld.

In de voortuin vind je de echte zonaanbidders. Daar straalt de beplanting met fellere kleuren zoals paars, oranje, geel en blauw. Hier zijn het de grote pollen siergrassen die het rustpunt  vormen  in  de  borders.  Ze  dansen  in  de  wind  en zorgen altijd voor beweging in de tuin.

 

Toffe Tuinen portfolio Bloei!
Toffe Tuinen Bloei!
Toffe Tuinen Bloei!
BLOEI-II-vlinder-HIGH
Stadstuin Bloei!
Toffe Tuinen Bloei!