Ontwerp je eigen tuin!

Tuinontwerpcursus-tuinontwerpworkshop-workshop-cursus-tuinontwerp-zelf tuin ontwerpen-toffe tuinen

Voor wie

Tijdens de tuinontwerpcursus ga je zelf aan de slag met het ontwerpen van je eigen droomtuin. Ontwerpen is ontzettend leuk om te doen. Het is een bijzondere discipline waarvoor creativiteit, verbeelding en doorzettingsvermogen nodig is. Herken jij die eigenschappen in jezelf? Dan is deze cursus zeker wat voor jou! Je hoeft geen ervaring te hebben,  daarvoor kun je putten uit die van Toffe Tuinen.

Data, locatie en tijden

De cursusdagen worden gegeven in het grootste tuinen inspiratiepark van Nederland, De Tuinen van Appeltern. Elke cursusdag vangt aan om 10:00 uur en eindigt officieel om 16:30 uur. De eerst volgende cursus gaat van start in april. De lesdagen zijn: zaterdag 18 april en zaterdag 2 mei.

* Cursussen gaan door bij minimaal vier deelnemers.

 

Inbegrepen

  • Ontvangst met koffie/ thee en een gevulde koek uit de oven
  • Vegetarische lunch bestaande uit soep met een broodje
  • Professionele tekenmaterialen
  • Elke cursusdag een uitgebreide  syllabus
  • Elke cursusdag toegang tot inspiratiepark De tuinen van Appeltern, inclusief parkeren
  • Onbeperkt koffie en thee gedurende de cursusdag.

 

Investering

Deelname aan de tuinontwerpcursus bedraagt €345,- incl btw. Wil je samen met je partner aan het tuinontwerp werken. Schrijf je dan samen in voor € 517,50.

 

 

Inhoud tuinontwerpcursus

Ontwerpen is een proces. Je fantaseert, probeert en herziet. Het heeft tijd nodig om te rijpen, als een goede wijn. De tuinontwerpcursussen van Toffe Tuinen bestaan daarom uit twee dagen verspreid over drie weken.  Zo heb je tussentijds ruimte om op je ontwerp te reflecteren, misschien wel eens overnieuw te beginnen, of om nieuwe inspiratie te vinden.

Onder begeleiding van Laura werk je stap voor stap naar je eigen tuinontwerp toe. Je eindigt de cursus dan ook niet met een vlekkenplan, maar met een compleet uitgewerkt ontwerp waarmee je zelf aan de slag kan of een professionele hovenier bij de hand kan nemen.

Elke cursusdag behandelen we belangrijke ontwerp thema's aan de hand van voorbeelden in het park. Zo brengen we de theorie direct in de praktijk en doe je tegelijkertijd ontzettend veel inspiratie op. Krijg je er geen genoeg van? Het staat je vrij om in de pauzes of na de cursus langer in de tuinen van Appeltern te blijven hangen.

Er wordt gewerkt in kleine groepjes van 4 tot 6 personen. Toffe Tuinen biedt je daarmee de meeste één op één aandacht.

 

 

Tuinontwerpcursus-tuinontwerpworkshop-workshop-cursus-tuinontwerp-zelf tuin ontwerpen-toffe tuinen

Dag 1

Op dag 1 maken we kennis met elkaar en de sleutels tot een Toffe Tuin. Aan de hand van een rondgang door De Tuinen van Appeltern ervaren we de kracht van een heldere ruimtelijke vormgeving, de werking van perspectief, de impact van verticale gelaagdheid.

Je gaat je eigen tuin beoordelen om de kracht- en knelpunten van je tuin te ontdekken. Vanuit een schematisch vlekkenplan ga je vervolgens aan de slag met het ontwerp.

 

 

 

Tuinontwerpcursus-tuinontwerpworkshop-workshop-cursus-tuinontwerp-zelf tuin ontwerpen-toffe tuinen

Dag 2

Op dag 2 duiken we in het thema beplanting. Je leert hoe je een beplantingsplan maakt dat elk seizoen aantrekkelijk is. We bekijken op welke manier je  gelaagdheid opbouwt in je beplanting en bijvoorbeeld hoe je plantengroepen kunt mengen.  Aan de hand van voorbeeldtuinen in de De Tuinen van Appeltern wordt een en ander al snel tastbaar, zodat je 's middags je eigen beplantingsplan kunt gaan maken. Soortenkennis is niet vereist. Laura helpt je met het kiezen van fraaie, gezonde en sterke soorten.

 

VEELGESTELDE VRAGEN

Waarom duurt de cursus twee dagen?

De cursus is opgebouwd in meerdere dagen om je tussentijds ruimte te geven om je werk aan te passen, nieuwe inspiratie op te doen en te reflecteren. Soms moet je een idee gewoon even laten bezinken en afstand nemen.

Maar feit is, wat je aandacht geeft groeit. Des te meer aandacht je het ontwerp kunt geven, des te rijker het wordt. Daarom kiest Toffe Tuinen bewust voor deze meerdaagse opzet. De cursus biedt dan meer ruimte om echt hands-on aan de slag te gaan. Zodat Laura je kan helpen wanneer je vastloopt en je jezelf thuis niet blindstaart op het papier.

De eerste dag focussen we ons op de vormgeving. Wat zijn de kracht- en knelpunten van jouw tuin? Welke functies dienen een plek te krijgen? Hoe veel ruimte is daar voor nodig? Hoe kunnen we die functies vormgeven? Welke materialen passen daar bij? De tweede dag duiken we geheel in het onderwerp beplanting. 

Dien je goed te kunnen tekenen?

Het ontwerp dient vooral om te ontdekken wat je wilt en om dit idee op papier te krijgen. Zodat je aan de hand van je tekening het ontwerp kunt realiseren. De informatie die de tekening bevat is belangrijker dan dat het een artistiek kunstwerk wordt. 

Wat is de huiswerkbelasting?

De huiswerkbelasting wordt zo laag mogelijk gehouden. Het beperkt zich tot opdrachten als het maken van een moodboard, het nadenken over materialen of een lijst maken van favoriete planten. Des te meer tijd je echter kunt besteden aan de planvorming, des te beter. Al wat je kunt voorzien in de planvorming vereenvoudigd en versnelt de uitvoering. 

Is het noodzakelijk om kennis van planten te hebben?

Nee het is niet nodig om veel plantenkennis te hebben. Je ontvangt diverse plantconcepten die je helpen om een border samen te stellen en een handige plantlijst met betrouwbare soorten om inspiratie uit te putten. Wanneer de planten straks in je tuin staan, leer je ze vanzelf beter kennen. 

Ik heb geen ervaring met tuinieren, is dat een probleem?

Het is niet nodig om ervaring te hebben met tuinieren. Tijdens de ontwerpcursus focussen we ons op het verenigen van de vorm en functies. Oftewel die elementen die in jouw tuin een plek dienen te krijgen.  Om te bepalen of jouw ontwerp uiteindelijk aansluit bij het onderhoudsniveau dat je voor ogen hebt, helpt Laura je inschatten wat onderhoudsintensieve en -extensieve onderdelen zijn om zo een tuin te creëren die ook qua tijdsbelasting bij jou past.