Skip to content

Ontwerp je eigen tuin!

Voor wie

Tijdens de tuinontwerpcursus ga je zelf aan de slag met het ontwerpen van je eigen droomtuin. Ontwerpen is ontzettend leuk om te doen. Het is een bijzondere discipline waarvoor creativiteit, verbeelding en doorzettingsvermogen nodig is. Herken jij die eigenschappen in jezelf? Dan is deze cursus zeker wat voor jou! Tot slot komt er de nodige ervaring kijken bij ontwerpen en daarvoor kun je putten uit die van Toffe Tuinen.

Opzet tuinontwerpcursus

Ontwerpen is een proces. Je fantaseert, probeert en herziet. Het heeft tijd nodig om te rijpen, als een goede wijn. De tuinontwerpcursussen van Toffe Tuinen bestaan daarom uit drie dagdelen verspreid over drie weken.  Zo heb je tussentijds ruimte om op je ontwerp te reflecteren, misschien wel eens overnieuw te beginnen, of om nieuwe inspiratie te vinden. Onder begeleiding van Laura werk je stap voor stap naar je eigen tuinontwerp toe. Er wordt gewerkt in kleine groepjes van 3 tot 5 personen zodat er veel ruimte is voor persoonlijke begeleiding.

Data, locatie en tijden

De eerste tuinontwerpcursus vindt plaats op woensdag 16, 23 en 30 oktober in De Tuinen van Appeltern. Elke cursusdag vangt aan om 9:30 uur en eindigt officieel om 13:30 uur. Het staat je echter vrij om na de cursus langer in de tuinen van Appeltern te blijven. Cursussen gaan door bij voldoende deelnemers.

Cursusinhoud

In de cursus worden o.a. de volgende thema's behandeld:

  • Kijken als een ontwerper
  • Loskomen van de bestaande situatie
  • 10 sleutels tot een Toffe Tuin
  • Het gebruik van materialen
  • Vormgeven met beplanting
  • Van schets tot definitief ontwerp

We doorlopen de processtappen van analyse tot definitief ontwerp en maken gebruik van de honderden voorbeelden in De Tuinen van Appeltern. 

Tuinontwerpcursus-tuinontwerpworkshop-workshop-cursus-tuinontwerp-zelf tuin ontwerpen-toffe tuinen

Pilot aanbieding

In oktober wordt de Toffe Tuin ontwerpcursus voor het eerst gegeven. Wil jij graag je eigen tuin ontwerpen dan is dit je kans! Voor deze pilot editie hanteert Toffe Tuinen een gereduceerde prijs van slechts €225,- incl btw.  Met hulp van Laura maak je een ontwerp voor jouw droomtuin. Met hulp van jouw kan ik de cursus naderhand beter afstemmen op de deelnemers.

Deze pilot editie vindt plaats op 16, 23 en 30 oktober.

 

Tuinontwerpcursus-tuinontwerpworkshop-workshop-cursus-tuinontwerp-zelf tuin ontwerpen-toffe tuinen

Inbegrepen

  • Koffie/ thee en versnaperingen
  • Professionele tekenmaterialen
  • Hand-out van de presentatie
  • Drie dagen toegang tot inspiratiepark De tuinen van Appeltern

 

 

VEELGESTELDE VRAGEN

Dien je goed te kunnen tekenen?

Het ontwerp dient vooral om te ontdekken wat je wilt en om dit idee op papier te krijgen. Zodat je aan de hand van je tekening het ontwerp kunt realiseren. De informatie die de tekening bevat is belangrijker dan dat het een artistiek kunstwerk wordt. 

Wat is de huiswerkbelasting?

De cursus is zo opgebouwd dat je tussentijds ruimte hebt om je werk aan te passen, nieuwe inspiratie op te doen en te reflecteren. Wat je aandacht geeft groeit. Des te meer aandacht je het ontwerp kunt geven, des te rijker het wordt. Ga uit van 8 tot 16 uur huiswerkbelasting in de gehele cursus. 

Is het noodzakelijk om kennis van planten te hebben?

In de ontwerpcursus focussen we ons op de vormgeving. Wat zijn de kracht- en knelpunten van jouw tuin? Welke functies dienen een plek te krijgen? Hoe veel ruimte is daar voor nodig? Hoe kunnen we die functies vormgeven? Welke materialen passen daar bij? We beperken ons tot het vaststellen van beplantingstypen zoals: haag, vaste planten border, sierheester, boom etc. In de beplantingscursus kun je vervolgens soorten gaan toekennen. 

Ik heb geen ervaring met tuinieren, is dat een probleem?

Het is niet nodig om ervaring te hebben met tuinieren. Tijdens de ontwerpcursus focussen we ons op het verenigen van de vorm en functies. Oftewel die elementen die in jouw tuin een plek dienen te krijgen.  Om te bepalen of jouw ontwerp uiteindelijk aansluit bij het onderhoudsniveau dat je voor ogen hebt, helpt Laura je inschatten wat onderhoudsintensieve en -extensieve onderdelen zijn. 

 

Scroll To Top