Toffe Tuinen online ontwerpcursus

Tijdens de Toffe Tuin ontwerpcursus ga je zelf aan de slag met het ontwerpen van jouw eigen Toffe Tuin. Ontwerpen is immers ontzettend leuk om te doen. Bovendien weet je zelf waar je naar verlangt, wat je mooi vindt en wat het beste bij jou past. Misschien krijg je het nog niet helemaal gestructureerd en weet je niet waar te beginnen, maar daar kan ik je mee helpen!

Tuinontwerpcursus-tuinontwerpworkshop-workshop-cursus-tuinontwerp-zelf tuin ontwerpen-toffe tuinen

Wat mis jij in jouw tuin?

Ben je op zoek naar rust, overzicht en onderlinge samenhang?

Wil je meer knusheid of gezelligheid ervaren?

Vind je jouw tuin saai en zoek je meer spanning en beleving?

Zoek je meer verbinding met de natuur, de seizoenen of wilde dieren?


Is de cursus geschikt voor mij?

 • verlang je een levende tuin, maar weet je niet hoe begrippen als samenhang, eenheid en schoonheid, te verenigen met natuur, biodiversiteit en klimaatadaptie?
 • begrijp je dat een goed tuinontwerp tijd en inzet kost en ben je bereidt daar tijd en energie in te steken?
 • begrijp je dat ontwerpen een proces is? Je fantaseert, probeert en herziet. Het heeft tijd nodig om te rijpen, als een goede wijn.
 • durf jij te doen, te proberen en fouten te maken? Ontwerpen is een proces dat vloeit tussen hoofd en hand. Om te onderzoeken wat de beste ideeën zijn, dien je eerst meerdere mogelijkheden te verkennen.
 • Ben je bereidt kritisch te kijken naar je tuin en je werk? ‘Kill your darlings’ is in alle creatieve beroepen een bekende spreuk. Soms heb je bepaalde inspiraties opgedaan, die misschien wel heel goed tuinideeën zijn, maar gewoon niet werken in jouw tuin. Dan moet je deze ideeën wel kunnen loslaten om het tot het mooiste en beste ontwerp voor jouw tuin te komen.

Waarom deze cursus volgen?

Niet weten wat je met de tuin moet doen of ontevreden zijn met de tuin, heeft dikwijls andere oorzaken dan enkel niet weten welke planten er in de tuin moeten staan. De rommelige uitstraling waaraan jij je stoort, het gebrek aan sfeer, te saai, te (in)formeel, te weinig ruimte voor de gewenste activiteiten die je in de tuin wilt doen…

Grote kans dat:

 • de indeling van de tuin niet logisch is
 • de tuin een verzameling is van functies i.p.v. dat het een verhaal verteld
 • de krachtpunten van de tuin niet worden benut
 • het ontbreekt aan eenheid en onderlinge samenhang
 • de verhouding tussen groen en grijs uit balans is.
 • de tuin niet aansluit bij wie jij bent, waardoor het niet als thuis voelt.  
tuinontwerp-tuinadvies-tuinarchitect-tuinaanleg-hovenier-tuinontwerper-Toffe Tuinen-Laura Knoops-stadstuin-middelgrote-kleine-landelijke-tuin

Unieke combinatie

Een Toffe Tuin gaat verder dan het eigen genieten. Een tuin is past écht tof wanneer deze een verrijking is voor alle levensvormen. Want geluk vermenigvuldigt wanneer we het delen met anderen. Daarom verenigt Toffe Tuinen de schoonheid van tuinen met het vergroten van ecologische waarde. Dat maakt deze cursus uniek! Je leert niet alleen je eigen tuin ontwerpen, ook ook hoe je natuurwaarden daarbij integreert. 

Wil je deze zomer wél genieten van de tuin? Ben je van plan om vakantie aan huis te vieren?  

Kom dan nu in actie en trek de stoute schoenen aan!

Hoe werkt dat, een online cursus?

Je volgt de cursus online, vanuit je eigen huis óf tuin natuurlijk! Na het voltooien van je inschrijving krijg je toegang tot de online leeromgeving van Toffe Tuinen. Je doorloopt de modules in jouw eigen tempo en vertaald zo stap voor stap jouw tuindroom tot een concreet tuinplan.

Voordelen

 • Ontwerpen wanneer jij je geïnspireerd voelt
 • In jouw eigen tempo
 • Met zicht op je eigen tuin
 • De mogelijkheid om andere gezinsleden te betrekken
Tuinontwerpcursus-tuinontwerpworkshop-workshop-cursus-tuinontwerp-zelf tuin ontwerpen-toffe tuinen

Kennismaken met Laura

Laura Knoops is het creatieve brein achter ontwerpen van Toffe Tuinen.  Tijdens de cursus ben ik jouw gids op weg naar tuingeluk. Ik geef je sturing, wijs je op belangrijke zaken en zorg ervoor dat je niet te lang op bepaalde punten blijft hangen. Meer weten.