Villatuin

Terras 1

Projectdetails:

Particuliere tuin |  Uitgevoerd 2016 | Zeist | 500 m2

 

| Opdrachtgever |

Tijdens het kennismakingsgesprek kwam duidelijk naar voren dat de opdrachtgevers op zoek waren naar het ultieme thuisgevoel. Een tuin waarin het drukke gezinsleven centraal staat. Beide ouders hebben intensieve jobs. De pubers komen en gaan met de fiets, van school naar sportclubs naar afspraken met vrienden. Het is altijd druk in en rond het huis. Heerlijk om dan een tuin te hebben die ruimte biedt om samen te zijn en bij te kletsen na een lange dag. Of om er juist even op jezelf te zijn en dat tentamen van morgen nog eens door te nemen.

| Ontwerp |

De voortuin vormt de overgang van openbaar naar privé domein. De formele vormgeving van tuin creëert afstand tussen de woning en de openbare ruimte. Het grondfiguur van hagen, een ‘Parterre de broderie’ vormt een jaarrond sierelement dat zich vanuit de hoger gelegen woonkamer goed laat aanschouwen. De beplanting in de voortuin is voor een groot deel wintergroen. De voortuin is hierdoor alle seizoenen aantrekkelijk en de entree is jaarrond herkenbaar.

 

In het gezinsleven is het een komen en gaan van en naar werk, studie, hobby’s, sport en vrienden. Dan is het prettig als je makkelijk met de fiets of auto weg kan. Er zijn twee parkeerplaatsen ingericht op eigen terrein. Vanuit de parkeerplaats is ook de fietsenberging direct bereikbaar. Fietsen slingeren daardoor niet rond in de tuin maar parkeer je direct in de berging.

 

Aan de zuidoost zijde van de tuin vormt een pergola een overdekte wandelgang. Deze geeft richting aan de route naar de achtertuin. Doordat men hier onder de planten doorloopt ontstaat er een ongewone confrontatie met de planten die hier vanuit een geheel ander perspectief te bewonderen zijn. De poort tot deze corridor kondigt het betreden van het private tuindeel aan. Deze corridor, met wit gestuukte wanden en romantische beplanting, doet je wanen in een pittoresk steegje in de Spaanse zon.

 

| Beplanting |

De bloemenborder aangelegd over de volle breedte van de tuin benadrukt deze breedte en werkt verbindend. Het verbindt het terras en tuin maar ook de zijtuin en de achtertuin. Het is een romantische bloemenborder die als titel ‘De zoete verleiding’ had kunnen heten. Planten als Phlox, Campanula en Astilbe vormen samen een uitbundige beplanting in zachte tot zuurstok roze tinten. Ze brengen niet enkel ons hart op tilt maar ook dat van bijen, vlinders en andere nectarverslaafden.

 

 

Vilatuin-Zeist-Steegje
tuinontwerp-tuinadvies-tuinarchitect-tuinaanleg-hovenier-tuinontwerper-Toffe Tuinen-Laura Knoops-stadstuin-vila tuin-Driebergen Zeist-grote tuin
Allium 2
Vilatuin-Zeist-Dicentra
tuinontwerp-tuinadvies-tuinarchitect-tuinaanleg-hovenier-tuinontwerper-Toffe Tuinen-Laura Knoops-stadstuin-vila tuin-Driebergen Zeist-grote tuin
Geranium