Wat is een tuin?

Toffe Tuinen Laura Knoops

Het woord ‘tuin’ stamt af van het oudnederlandse woord ‘tūn’, dat omheining betekent.  De allereerste tuinen waren stukjes omheinde grond rond de boerderij die bescherming nodig hadden. Niet van nieuwsgierige buren maar van de ‘wildernis’: konijnen, hazen en knaagdieren die er met de oogst vandoor konden gaan. De omheining bestond vaak uit een gevlochten wilgenschutting, een tuun. 

Een uitdrukking van wie jij bent

Waar vroeger de tuin optimaal werd benut voor het telen van groente, fruit en kruiden is tegenwoordig ontspanning het belangrijkste doel. Wat die ontspanning inhoudt, is voor elke tuinbezitter anders. Waar de een ontspanning vindt in het wroeten in de aarde en het wieden van onkruiden, vindt de ander rust in een tuin waar orde en overzicht heerst. Voor beide tuinbezitters maakt dit de tuin een plek om zichzelf te hervinden. Tegenwoordig lijken veel tuinen enkel te dienen om te spelen, te barbecueën, of uit de regen te zitten. Maar een tuin is meer dan de dingen die er in staan. Het is een persoonlijke uitdrukking van de mens. In de tuin druk je uit wie je bent en tegelijkertijd wil je erin ontdekken wie je bent. Wat een tuin zo bijzonder maakt, wordt duidelijk in de volgende verbeeldingsvraag. Wat betekent het voor jou als je zegt: ‘Dat doe ik straks, ik ben nu even in de tuin…’. Duid je dan enkel een plek aan? Of een verlangen? Zeg je eigenlijk ‘Ik ben nu even op zoek naar mezelf en wil niet gestoord worden.’ Hoe ziet de tuin er in je verbeelding uit? Is het een aardsparadijs? Is het als de tuin van je (groot)ouders waar je vroeger speelde? Of als een tuin uit de televisieserie van Monty Don?

De tuin als overgangswereld

De tuin is een overgangswereld tussen ons huis (dat symbool staat voor privé, intiem, veilig) en de buitenwereld. Het legt de verbinding tussen het bekende en onbekende. Het gecontroleerde en het vrije. Het getemde en de wildernis. Zitten we binnen, dan zien we de tuin als verlengstuk van het interieur. Een overgang tot het landschap of de stad. Zitten we buiten, is de tuin een prettige overgang naar de intimiteit van de woning. Toch is dit geen must. De tuin staat los van alle andere ruimten in huis en staat tegelijkertijd los van de buitenruimte. Het is om die reden een op zichzelf staande wereld die geheel naar eigen wens kan worden ingericht.

Jouw verhaal

Een tuin is een belevenis, het is een verhaal. Wat kan een tuin jou brengen? Wat hoop je er te vinden? Op welke manier maakt een tuin jouw leven compleet? 

Toffe Tuinen Laura Knoops

Laat een reactie achter