De hondvriendelijke tuin

Tuinplezier voor jou en jouw viervoeter!

Je houdt van een mooie tuin, maar wilt ook een plek waar je beste vriend kan ravotten, in zon liggen en de buitenwereld kan verkennen.  In deze blog deel ik tips om een hondvriendelijke tuin te creëren die zowel veilig als plezierig is voor je harige vriend en mooi is om naar te kijken.

Een veilige omheining

In je eigen tuin wil je jouw hond graag vrij laten bewegen. Zorg allereerst voor een veilige omheining van de tuin, zodat je hond niet zonder toezicht op de openbare weg beland. Kies voor een stevige omheining die hoog genoeg is om je hond binnen te houden en indringers buiten te houden. Geschikte afrasteringsmaterialen kunnen zijn: een kastanje schapenhekwerk, betongaas, gaas in combinatie met een haag, smeedijzeren hek… er zijn vele opties. 

Inspelen op de behoefte van de hond

Een hondvriendelijke tuin speelt ook in op de behoeften en voorkeuren van je hond. Is jouw hond heel energiek? Zorg dan voor voldoende ruimte waar je hond vrij kan rennen, spelen en zijn energie kwijt kan. Een open grasveld of diverse paadjes met ruime bochten kunnen hier perfect voor zijn. Houdt er rekening mee dat honden in de zomer snel verhit raken. Zorg voor schaduwrijke plekken in je tuin waar je hond kan rusten en afkoelen op warme dagen. De koele bestrating in de schaduw van een boom is dan heerlijk. Misschien is je hond wel een waterrat. Overweeg dan het aanleggen van een ondiepe vijver of reserveer plek voor een hondenbadje waar je hond in kan afkoelen en spetteren tijdens warm weer. Zorg ervoor dat de waterbron veilig en goed toegankelijk is voor je hond. Tot slot houden veel honden van graven. Dat wil je misschien niet overal. Maar misschien is er een plek in de tuin waar je hebt kunt toestaan en die je extra aantrekkelijk kan maken door het creëren van een stuk open grond in de border. 

Bescherming van planten

Honden scharrelen graag in de tuin rond. Zij volgen daarbij hun neus en hebben niet in de gaten dat ze daarbij jouw favoriete planten vertrappen.  Daarom is het belangrijk om je planten te beschermen tegen eventuele schade. Hier zijn enkele strategieën om je planten te beschermen:

Verhoogde plantenbakken

Ik ben enorm fan van verhoogde plantenbakken of verhoogde plantenbedden. Dit houd je planten buiten het bereik van je hond en voorkomt dat ze erop gaan liggen of tussen gaan graven.

Afscherming van kwetsbare tuindelen

Je hoeft niet je gehele tuin te delen met je hond. Creëer een afgeschermde sectie in je tuin voor kwetsbare planten of bloemen waar je hond niet kan komen. Gebruik een decoratief hekwerk om deze gebieden af te bakenen.

Robuuste planten

Je maakt het voor jezelf en je hond meer ontspannen wanneer de tuin vooral uit robuuste planten bestaat. Planten die bestand zijn tegen wat ruwere speelsessies. Ook zal je hond minder snel geneigd zijn om te graven in de tuin wanneer de bodem bedekt is. In mijn eigen tuin valt het mij ook dat de volgende soorten onze hond goed uit de borders houdt:

  • Persicaria amplexicaulis
  • Phlomis russeliana
  • Origanum vulgare
  • Hakonechloa macra
  • Anemone hupehensis ‘September Charm’ 
  • Alchemilla mollis
  • Nepeta faassenii ‘Walkers Low’ 
  • Brunnera macophylla 
  • Sanguisorba officinalis ‘Red Thunder’

Materiaalgebruik bij honden

Kies voor materialen die veilig zijn voor je hond. Duurzame en veilige keuzes zijn: (tweedehands) natuursteen, afgeronde grindsoorten zoals flachkorn, houtsnippers, gebakken klinkers of betontegels. Deze materialen zijn slipvrij, gemakkelijk schoon te maken en voorkomen dat je hond zich bezeert aan scherpe randen. Kies je voor een groot stuk gazon? Maak dan gebruik van speelgazon en zaai het door met diverse kruiden. Het resultaat is een robuuste grasmat die bestand is tegen veelvuldig gebruik door je hond. 

materialen hondvriendelijke tuin

 

Laat een reactie achter