Zo bouw je een stapelmuurtje

Zo bouw je een stapelmuurtje

Een stapelmuur kun je maken van allerlei overgebleven tegels en stenen. Ook al zijn ze verschillend van elkaar. Hoe meer variatie, hoe leuker ze worden! Heb je tegels met verschillende groottes? Dat is nog beter! Ook ander overgebleven materiaal kan gebruikt worden, zoals dakpannen of oude gresbuizen. Daar kunnen zich allerlei dieren tussen of in verschuilen.

Zo bouw je een stapelmuurtje

Stabiele ondergrond

Zorg dat het stapelmuurtje een stabiele ondergrond heeft. Maak de ondergrond vlak en breng een rij stoeptegels of grindtegels aan op een laagje straatzand. Zo creëer je eenvoudig een stevig fundament voor je stapelmuur. Het is niet nodig om je stapelmuur tot de vorstvrije grens te funderen. Het wordt een speels rommelig muurtje dat juist scheef mag zijn.

Zo bouw je een stapelmuurtje

Stapeltechniek

Muurtjes tot ongeveer een halve meter kun je zonder te metselen stapelen. Gebruik eventueel het straatzand dat onder de tegels lag of aarde als voegmiddel. Wanneer je de muur als keerwand gebruikt, om een hoogteverschil op te vangen, stapel je de tegels het beste iets naar achteren. Op deze manier leunen ze tegen de aarde aan. Dit zorgt voor stevigheid. De langere stenen kun je af en toe dwars op de muur stapelen, waardoor ze in de aarde steken. Deze tegels werken dan als een soort anker.

Zo bouw je een stapelmuurtje

Vergroen je stapelmuurtje

Laat tussen de stenen wat gaten vallen zodat er ruimte is voor ‘muurbloempjes’. Aan de zonnige kant van de stapelmuur doet bijvoorbeeld de anjer of een kruiptijm het goed. In de schaduw kan je bijvoorbeeld varens planten.

Laat een reactie achter