Late arrivals to the party

Enkele jaren geleden volgde ik een webinar van Jimi Blake, een Ierse tuinarchitect. Zijn presentatie heette ‘Late arrivals to the party’. Een beschrijving voor  de laatbloeiende planten die het optimale nazomer gevoel geven. Ik zou het zelf niet mooier kunnen verwoorden.

Laatbloeiende bloemen en planten geven schoonheid en kleur aan je tuin in het najaar. De laatste insecten die voor de winter nog voedsel zoeken, zijn er blij mee. Laat zoveel mogelijk planten gedurende de winter staan. Want door hun verschillende vormen en hoogten, zaaddozen, verkleurd blad en stelen zorgen ze voor een fraaie aanblik in de najaars- en wintertuin. Bovendien vinden vel insecten daar schuilgelegenheid in.

Kortom de ‘Late arrivals at the party’ helpen ons dat heerlijke zomergevoel vast te houden ondanks dat de dagen alweer voelbaar korter worden. In deze blog deel ik tips voor de ultieme nazomer tuin.

Laatbloeiers

Er is niks mis met op een later moment tot ontwikkeling komen en je volledige potentieel te bereiken. Daar kunnen wij als mens nog veel wijsheid uit halen. Er is vaak een enorme behoefte om vroeg te pieken, dat zie je ook terug in de tuinen. Er is veel focus op bloemen in de lente en vroege zomer. Maar om een jaarrond aantrekkelijk tuinbeeld te verkrijgen, mogen laatbloeiers niet ontbreken. Ze verlengen de zomer en zorgen nog lang voor kleur. Bovendien helpen ze bijen en andere insecten aan een wintervoorraad. 

Mijn 10 favoriete laatbloeiers zijn:

Helenium ‘Moerheim Beauty’ – zonnekruid

Sedum ‘Karfunkelstein’ – hemelsleutel

Agastache ‘Black Adder’ – dropplant

Aster ‘Winston Churchill’ – aster

Cimicifuga simplex ‘White Pearl’ – zilverkaars

Verbena bonariensis – ijzerhard

Anemone hupehensis ‘September Charm’ – herfstanemoon

Kniphofia – vuurpijl

Persicaria ‘Black Adder’ – duizendknoop

Geranium ‘Azure Rush’ – ooievaarsbek

Tevens kun je hier eigenlijk alle siergrassen aan toevoegen. Richting het einde van de zomer verschijnen de prachtige bloeipluimen en richting de herfst kleuren veel siergrassen stralend goudgeel.

Dat brengt ons gelijk bij het thema herfstkleur. 

 

 

Geranium 'Aurze Rush'

 

Herfstkleur

“De herfst is een tweede lente waarin ieder blad een bloem is”. Zo sprak ooit de filosoof Albert Camus. Planten met een opvallende herfstverkleuring geven de tuin een warme uitstraling. De schakeringen van goudgeel tot oranje tot scharlaken rood laten zich dikwijls prachtig combineren met de eerder genoemde fraaie laatbloeiers. 

 

Mijn 10 favoriete bladverkleurders zijn:

Euonymus alatus  (’Compactus’)  – kardinaalsmuts

Cotinus coggygria – pruikenboom

Fothergilla major – lampenpoetsersstruik.

Hamamelis mollis – toverhazelaar

Callicarpa bodinieri ‘Profusion’ – schoonvrucht

Amelanchier lamarckii – krentenboompje

Rhus thypina – fluweelboom

Crataeagus monogyna – eenstijlige meidoorn

Aronia arbutifolia – appelbes

Viburnum opulus – Gelderse roos

 

“De herfst is een tweede lente waarin ieder blad een bloem is”. – Albert Camus

 

 

 

Vruchten Viburnum opulus

Besdragers

Hetzelfde kan eigenlijk gezegd worden van bedragende planten. Sommige bessen hangen de hele winter aan omdat deze pas na een stevige periode van vorst door vogels worden gegeten. De kleur van bessen kan variëren tussen: wit, donker blauw, geel, oranje, rood en zelfs paars!

 

Mijn 5 favoriete besdragers zijn:

Callicarpa bodinieri ‘Profusion’ – schoonvrucht

Viburnum opulus – Gelderse roos

Malus ‘Rudolph’ – sierappel

Viburnum davidii – sneeuwbal

Ilex aquifolium – hulst 

 

 

Paarse bessen Callicarpa bodinieri 'Profusion'

Laat mij een beplantingsplan maken

Wanneer ik een beplantingsplan maakt, besteed ik specifiek aandacht aan de nazomer en de herfst. Ik zorg dat je zo lang mogelijk van je kleurrijke tuin kunt genieten. Een ingetogen wintertuin heeft zeker charme. Maar zelf stel ik dat moment wel graag zo lang mogelijk uit.  Neem contact op via het contactformulier.

Laat een reactie achter