Uienpracht

Sieruien zijn een prachtige aanvulling op je vaste plantenborder. De opvallende bolvormige bloemen op lange dunne stelen zijn een elegante verschijning en laten zich makkelijk met vaste planten combineren.

Jaren genieten 

Als je goede zorg draagt voor de bodem kun je na aanplant van de sieruien jarenlang genieten. Sieruien zijn winterhard. Laat de bloembollen dus vooral in de grond zitten. Dan zullen ze het jaar erop opnieuw verschijnen. Sommige soorten sieruien zaaien zich uit. Na een jaar of vier staan die zaailingen in bloei. Ze groeien het liefst op goed doorlatende grond.

Groot tot klein

Sieruien zijn er in verschillende kleuren en maten. De lengte van de bloemstelen kan variëren van 15 tot 180 cm! De grootte van bloemen kan oplopen van 5 cm tot 20 cm. Ook in kleuren is het aanbod reuze. Zo zijn er roze, witte, paarse tot geel bloeiende bloemen.  Ondanks stelen tot ruim anderhalve meter hoog, heeft Allium geen ondersteuning nodig, de wind waait er gewoon langs.

Insectenmagneet

Sieruien zijn als een magneet betreft insecten. Net als magneten kunnen ze aantrekken en afstoten. Vlinders, hommels en bijen voelen zich aangetrokken. Zij zijn dol op de honderden buisbloemetjes waaruit een alliumbloem bestaat. Slakken daarentegen worden afgestoten door de typische uiengeur.

Toffe sieruien

Mijn favoriete sieruien zijn:

Allium christophii

Deze sierui maakt heel grote bolvormige bloemen die bestaan uit paarse stervormige bloementjes met gele accenten. Hij bloeit wat later in het voorjaar. De uitgebloeide bloemen blijven heel lang mooi en zijn ook als droogbloemen jarenlang prachtig. Allium christophii bloeit op korte stelen tot 50 cm en staat daarom het beste in de voorrand van een border of in wat lagere beplanting.

Allium sphaerocephalon

De verwilderende sierui heeft de bijnaam ‘trommelstokje’.  Het is een ontzettend leuke plant die eigenlijk altijd goed staat in een border. De bloemen staan op 70 cm hoge stelen. De knoppen beginnen groen maar kleuren purper van boven naar beneden wanneer de bloemen open gaan.

Allium roseum var. roseum 

Deze sierui heeft een meer open, losse bloeiwijze op stelen van circa 40 cm. De kleur varieert van lichtroze tot bijna wit. De plant heeft een natuurlijke uitstraling en kan zich vermeerderen op warme zonnige plekken in de tuin.

Ook verliefd geworden op de sierui? De beste planttijd is nu! Ik koop mijn sieruien het liefst duurzaam in bij Natural Bulbs of Sterke bollen.

Laat een reactie achter